Wszystko o rowerach

Dotacja na rower elektryczny [Gdynia] | Forum

groszówka98
groszówka98 Czerwiec 15 '24
Cześć, znalazłam informację na stronie Gdyni, że mieszkańcy mogą ubiegać się o dofinansowanie na zakup roweru elektrycznego:

https:///...-gdyni-i-wfos,580614

Moja mama mieszka w Gdyni i rower elektryczny byłby dla niej olbrzymim udogodnieniem. Przeczytałam, że miasto zwraca do 2500 zł. Bardzo podoba mi się ten model: https://www.centrumrowerowe.pl/...ge-1-b-move-pd37336/ - jest w ulubionym kolorze mamy , a dodatkowo parametry wypadają bardzo przyzwoicie na tle innych. Rozumiem, że najpierw należy kupić rower i przedstawić fakturę, a następnie zwracają część kwoty? Czy wystarczy faktura imienna? Próbowałam skontaktować się z urzędem w zeszłym tygodniu, ale niestety nie mogłam się dodzwonić. Może ktoś tutaj korzystał z dotacji i mógłby mi poradzić, jak się do tego zabrać, czy wszystko przebiegło bezproblemowo, itd. Byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie.

tomgik
tomgik Wrzesień 11
Program dofinansowania rowerów elektrycznych w Gdyni pozwala mieszkańcom na zwrot nawet do 2500 zł, co stanowi około 50% wartości zakupu. Program ten jest częścią działań miasta mających na celu promowanie ekologicznych i zdrowych form transportu, co przyczynia się do poprawy jakości powietrza oraz wygody codziennych dojazdów. Do programu kwalifikują się zarówno nowe, jak i używane rowery elektryczne. Proces uzyskania dofinansowania polega na zakupie roweru oraz przedstawieniu imiennej faktury, która jest podstawą do złożenia wniosku o refundację. Po spełnieniu wymagań formalnych i rozpatrzeniu wniosku miasto dokonuje zwrotu części kosztów. Wnioskodawca zobowiązany jest do korzystania z roweru przez minimum trzy lata oraz do udziału w badaniach ewaluacyjnych realizowanych przez miasto. Program cieszy się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród mieszkańców zamieszkujących pagórkowate dzielnice Gdyni, gdzie elektryczne wspomaganie roweru szczególnie ułatwia poruszanie się po mieście. Takie wsparcie pomaga również osobom starszym lub z ograniczoną sprawnością ruchową w aktywnym przemieszczaniu się i poprawia ich komfort życia. Warto także pamiętać, że dofinansowanie dotyczy tylko osób fizycznych zamieszkałych w Gdyni, które zobowiązują się do określonego okresu używania roweru i spełnienia innych warunków programu. Szczegółowe informacje dostępne są na oficjalnej stronie miasta Gdyni, gdzie można również uzyskać pomoc i wskazówki dotyczące składania wniosków oraz wymaganych dokumentów. 
darmowe ogłoszenia